
A Technical Information Release is designed to provide immediate information of changes in 
tax laws administered by the Department for the policy positions of the Department as a 
service to taxpayers and practitioners.  A Technical Information Release represents the 
position of the Department on the limited issues discussed herein based on current law and 
Department interpretation.  For the current status of any tax law, practitioners and taxpayers 
should consult the source documents (ie., Revised Statutes Annotated, Rules, Case Law, 
Session Laws, etc.)  

The purpose of this information release is to advise communications services retailers and tax 
return preparers of a change in the COMMUNICATION SERVICES TAX . The release is for 
educational purposes only.  

If you have questions regarding your specific circumstances which are unique and are not 
addressed by the present statute, administrative rule or this release, you may request a 
Declaratory Ruling, pursuant to Rev 209, from the Commissioner of Revenue Administration, 
61 South Spring Street, Concord, NH 03301.  

COIN-OPERATED TELEPHONE SERVICE AND COMPUTATION OF TAX  

Chapter 351, Laws of 1997, repeals the exemption for coin-operated telephone service 
charges from the communication services tax effective July 1, 1997. The new law amends the 
definition of "Gross Charge" in RSA 82-A:2, V. Previously, RSA 82-A:2,V(g) excluded from the 
definition of gross charges amounts for communications services paid by inserting coins in 
coin-operated telecommunications devices.  

This legislation also enacted a new section, RSA 82-A:4-a, that provides in the alternative, 
how the tax on coin-operated services may be calculated. This new section states:  

"If the tax imposed under this chapter is for coin-operated telephone service, the tax may be 
computed to the nearest multiple of $.05 except that, where the tax is midway between 
multiples of $.05, the next higher multiple shall apply."  

Thus, the retailer may charge the consumer a rate of 5.5% of the total charge for the call or 
use the nearest multiple of $.05. Zero [$.00] is not a multiple of $.05. In instances where the 
retailer uses the multiple of $.05 method, the minimum level of tax for a single call under this 
method shall be $.05.  

The tax on all coin-operated communication services shall be included in the retailers' monthly 
communication services tax retail returns for calls made during the preceding calendar month. 
If the charge to the consumer on a coin-operated device includes the tax, retailers may 
calculate their communication services tax liability by using a rate of 5.21% for their gross 
receipts from the coin-operated devices.  

Communication services providers who formerly were not required to file returns with the 
department because of the exemption for coin-operated telecommunication devices must now 
submit an application for registration with the department in accordance with the department's 
administrative rule, Rev 1611.07, and begin charging and remitting the tax. All questions and 
requests for communication services tax applications for registration and retailer tax returns 
should be directed to:  

Audit Division  
Department of Revenue Administration  

PO Box 457  
Concord, NH 03302-0457  
Telephone (603) 271-3400 


